top of page

 

הלב הפועם של המפעל

בשעה טובה הצלחנו לצמוח. מחזור המכירות גדל, קלטנו עובדים נוספים ואז... הפסקנו לישון בלילה. משפט זה נשמע רבות מפי בעלי עסקים כאשר העסק שלהם בצמיחה. עומס הפעולות הנדרשות סביב ייצור ההזמנה הוא עצום ולכן מדיר שינה מעיניהם. 

 

הם צריכים כעת לטפל במספר רב של נושאים כגון:

  • הכנת תכניות עבודה מורכבות ומעקב ליישומם.

  • עמידה בזמני אספקות.

  • הזמנת חומר גלם בזמן.

  • תכנון מלאי.

  • ניתוח עלויות.

הפתרון הנו הקמת מחלקת תפ"י (תכנון פיקוח ייצור). התפ"י מהווה גורם המטפל בכל הבעיות שצוינו לעיל.
נדמה את המפעל לגוף האדם כאשר: הראש הוא ההנהלה, האוזניים והעיניים הם השיווק, הפה הוא הרכש, הידיים והרגליים הם מחלקות הייצור והתפ"י הוא הלב. תפ"י חזק מרכז את כל המידע מרצפת הייצור ויודע להעביר אותו להנהלה ולרכש בצורה מקצועית ואיכותית.

לכן אין להקל ראש בבחירת איש התפ"י, ויש לקלוט אדם בעל ידע תאורטי במקביל לניסיון מעשי.
פנה אלי בעל מפעל בתחום הפלסטיק והתלונן על הדברים כפי שהוצגו לעיל. ניתוח מעמיק של הפעילות התפעולית הראה כי למעשה אין מבנה תפעולי וחסרה פונקציית התפ"י. בכדי ליעל את הפעילות התפעולית הגדרנו תפקיד חדש- תפ"י. הגדרנו את ממשקי העבודה ולבסוף קלטנו מהנדס תעשייה וניהול.. לאחר מספר חודשי פעילות העסק המשיך לגדול והרווחים גדלו וסוף סוף המנכ"ל (הבעלים) ישן טוב יותר בלילה.
דוגמא זו ממחישה לנו בצורה הטובה ביותר את חשיבות תפקיד התפ"י. ככל שהתפעול גדל ונקלטים עובדי ייצור נוספים עולה גם הצורך בקליטת איש תפ"י. 
קשה למדוד את התרומה לייצור של התפ"י באותו האופן בו נמדדת  תרומתם של עובדי הייצור, אך יחד עם זאת חסרון התפ"י מורגש.

דבר זה מזכיר לי אירוע שהתרחש לפני מספר שנים. באותה תקופה עבדתי כמנהל תפ"י של חברת חיפה כימיקלים.

מנהלי המתקנים זלזלו בעבודת המחלקה ולא העריכו אותה. כעבור מספר שנים פגשתי את אחד המנהלים שעבר לחברה אחרת ובאותה פגישה אמר לי את המשפט הבא: " רק עכשיו  כשאני נמצא במפעל החדש אני מבין איזו עבודה נפלאה עשיתם בחיפה כימיקלים".

הוא המשיך וציין כי הייצור, במפעל שבו הוא עובד כיום, נעצר לא אחת עקב חוסר חומרי גלם, או אף גרוע מכך - עקב חוסר בתכנית עבודה.
כפי שניתן ללמוד מהדוגמאות הנ"ל ומדוגמאות נוספות, לתפ"י יש תפקיד מכריע בעולם התפעול בפרט ובצמיחת המפעל בכלל.
אני ממליץ בחום לכל בעלי העסקים ומנהלי המפעלים לתת את הדעת לחשיבות התפקיד. אשמח לעזור לכל אחד להפוך את מחלקת התפ"י ללב הפועם של המפעל.

מרגיש קושי בביצוע חשבון הנפש העסקי? שלח לי מייל לכתובת: nir@nir-shapir.co.il

LOGOSET-02.png
bottom of page